сряда, 6 май 2020 г.

Пандемия



За всички е ясно, че има коронавирус. Разминаванията са по въпроса доколко е заразен, вреден, разпространен и доколко са адекватни мерките. Хич не е чудно, че има разногласия. За чудене са онези, които не разбират защо има разногласия. Много просто: всеки знае себе си, своя живот, своите виждания и най-вече своите наблюдения. Който има проблем с чуждото мнение, по-добре да го приеме, понеже то ще съществува при всички положения - харесва му или не.

Моите наблюдения
Майка ми и баща ми бяха абсолютни въздържатели. Tя почина на 55, той на 57.  Двамата през януари, поради което общи познати казваха, че "тя го викала". Е и, какво като не пиеха и не пушеха? Отидоха си много по-млади от хиляди пушачи. Сещате ли се колко вярвам, че цигарите са най-голямото зло на света? Още по-вярващ ставам като прочета статистика от типа "Починали от рак на белите дробове поради тютюнопушене", а половината в списъка са непушачи. Обичам статистиката! Но още повече обичам да й вЕрвам.

Контактувам със страшно много хора. Повечето от тях също контактуват със страшно много хора. През последните седмици основната ни тема за разговор е пандемията. До ден-днешен не съм чул някой да кажe, че негов познат е заразен с коронавирус. Това го чета само в Интернет. Не от радиото, защото радио спрях да слушам, когато Виза Недялкова цензурира любимото ми предаване "Нощта е млада" по Радио Нет. Hе от телевизията, понеже отдавна я отписах. Bеднъж направих грешката да пусна цeнтралната новинарска емисия и като чух Юксел Кадриев да казва, че средната заплата била 1500лв /при реална 700-800/, моментално съжалих.

Противоречиви твърдения
Първата българка, починала от коронавирус, всъщност имала други три заболявания. Роднините й до ден-днешен пишат по социалните мрежи, че е умряла от тях. Дори се ядосват на лепнатия от медиите етикет "коронавирус".


В началото на пандемията писаха за английско семейство в Банско, чието дете имало коронавирус. Бащата може би вече е завел дело срещу България, понеже по време на престоя им тук детето не е имало дори настинка. Сигурен съм, че за двете има опровержения, информация, първо, второ, трето ...... но как ще убедите човек като мен, тотално разочарарован от верността на новините по телевизия, радио, Интернет? Не можете.

Тогава да вземем да поразсъждаваме!


5G
Вредно или не - в двете посоки има достатъчно .... ха-ха .....  "компетентни" мнения. Четох, че в Холандия паднали цели ята птици при тестване на 5G. Не знам дали е вярно.  Обаче с две ръце се подписвам за следното: населението става все по-болно, защото сме заобиколени от прекалено много жици, електричество, електромагнитни полета. Естествено, не е единствената, но със сигурност е основна причина. Hа това вярвам аз, тъй като е извън всякакво съмнение. А иначе професори-разбирачи колкото щеш. Напомнят ми за АЕЦ-а. Референдум искали!  Какво ви разбират главите, бе? Тук думата имат само специалистите, а 99% от населението е некомпетентно, за да има каквото и да е мнение по въпроса.


Мангъров
Много ли ви е забавно да говорите против този човек? Само че за разлика от вас, той знае какво говори, докато вие не знаете. Противопоставиха го на Мутафчийски. Напълно изкуствено, ама карай. Ало, събудете се! Двамата са специалисти, но по какво? Докато Мангъров говори, Мутафчийски  може само да си води бележки. Не му е равен за да спори с него по тази материя, осъзнайте го!


Кой говори против Мангъров? Предимно онези, които не са имали вземане-даване с този доцент. Примерно живеещите извън София. Ако беше тяхно местно величие, едва ли щяха да са толкова критични. Но нали е софиянец, дай да го наплюем. Да се помни, че България мрази софиянците. Не че е истина, ама нали има такава интрига и то доста натрапчива.

Какво казват хората, които го познават лично? Очаровани са. И го пишат по профилите си. Последно го прочетох при Надя Валентинова, вокалистка на "Гранулом". Tя е написала дословно: "Познавам лично този човек от 20 години! Изключително умен и кадърен! Ако трябва да слушате някой, то това е човекът! И никой друг!"

Конспирации
Кое е конспирация? Онова, което още не се е случило, или онова, което вече е факт? О, не го знаехте! Ми, да бяхте прочели малко информация по темата.  Правилно разбрахте: някои конспирации вече са действителност.

Нe вярваше в безпричинното следене на хора, нали?
Като използваш кредитна карта, тя излиза в повече от 70 различини бази данни. Не те притеснява? Окей! Отивам в Билла, прибирам се и получавам съобщение на таблета: "Хареса ли ти в Билла днес?" И то при условие, че съм изключил опцията за местонахождение. Пак ли не те притеснява? Защото мен доста ме стресна.  А преди няколко дни във Фейсбук като предположение за потребител, когото може би познавам, излезе неочакван човек - нямаме общи приятели и никога не сме си разменяли телефоните. Единствената ни допирна точка: той беше букмейкър на Еврофутбол в пункта, където всеки ден пусках фишове. За да ни свърже,  Фейсбук явно разполага с информация, че всеки ден имаме поне едно засичане, т.е. физически сме близо един до друг - не повече от метър-два. Конспирация, а?  И това ли не е повод за притеснение? Тогава желая ти сладки сънища, приятелю!




Няма коментари:

Публикуване на коментар