понеделник, 24 февруари 2020 г.

Популярни заблуди



1.Целта оправдава средствата.
Любимото оправдание на хората с престъпно мислене. Но то намира приложение и за доста по-невинни постъпки. Огромна част от населението вярва, че всичко е позволено, щом носи лична изгода. Ако е само това, няма проблем. Обаче ако носи вреда за някой друг, тогава би трябвало да се обади съвестта. Жалко, че обикновено я няма!


2.При всички положения си длъжен да гласуваш. Дори ако нямаш мнение.
Тук абсурдът е очевиден. Как ще гласуваш, ако не подкрепяш никоя партия? Щом нямаш мнение, последното нещо, което би трябвало да направиш, е да гласуваш. В противен случай идеята за вот на народа се опорочава. Бих използвал и по-силна дума - извращение. Да разправяш, че хората трябва да пуснат бюлетина без да имат определено мнение и после да представяш резултата като "мнението на народа" е доста извратено и нахално.


3.Парите правят човека щастлив.
Чували ли сте израза "Златна клетка"? Толкова много истина има в него! И толкова подробности! Аз може да не познавам най-богатия човек на планетата, но познавам други доста богати хора и всичките съм ги виждал в депресия и лошо настроение. Това нямаше да се случи, ако парите създаваха щастие. Богатият човек цял живот не проумява откъде идва "онази празнота в сърцето", щом може да купи всичко. Просто е: пазаруването  носи временна наслада. А истинското щастие и причините за него не можеш нито да купиш, нито да пипнеш, защото не са материални.

4.Ако мъж и жена изкарат заедно 40 години, значи са създали качествено семейство.
Не отричам, че понякога номерът минава,  но е прекалено рядко. В повечето случаи двамата стават врагове още на петата година, а останалите 35 се състоят от ритане под масата, крясъци и прострелващи погледи - според темперамента. Честито, много се радвам за вас! Но всъщност кого излъгахте? Струваше ли си?

5.Сьомгата е неповторим деликатес.
В момента ям сьомга и не мога да се оттърва от усещането, че всъщност е шаран. Pазликата идва единствено от подправките. Същото може да се каже за още стотици деликатеси. Поредният пример, че обществото се хваща на всеки лайфстайл-трик. Аз отказвам да се хвана!

6.Килограми се топят само във фитнеса.
Pазбирам, че фитнес-инструкторите трябва да получават заплати и хонорари, но заради истината трябва да го кажа: килограми се топят и от работа. Ти не вярваш, нали? Помниш ли, че като студент мечтаеше да работиш на бюро? Висшето образование донесе точно това. Радвам се за сбъднатата ти мечта .Сега обаче се чудиш защо затлъстяваш. Сори, човече, няма да стане без движение! Hо не във воняща на пот зала. Човешката природа иска чист въздух.


7.Мобилните комуникации сближават хората. 
Напротив, раздалечават ги. Отдавна се е стигнало до абсурда да пишеш имейл на човека в съседната стая или с едната ръка да чатиш, докато с другата държиш любимата жена. Второто показва, че смартфонът явно е по-любим. Hамирам го за тъжно.

8.Казармата прави от момчето мъж и възпрепятства разпространението на хомосексуализма. 
Bече съм говорил по тази тема и няма да задълбавам. Само ще припомня: да си мъж не означава да изпълняваш безпрекословно заповеди. А хомосексуалисти е имало откакто свят светува и казармата не им е пречила по никакъв начин. Повече не е нужно да спорим.




Няма коментари:

Публикуване на коментар