четвъртък, 29 август 2019 г.

Никой не може да даде точно определение за чалгата



Прочетох, че Митко Пайнера искал Крисия и, о, ужас, това било шок. Кое му е шокиращото? Прочута компания, в която се работи на световно ниво, иска да продуцира даровито дете. Не знам за вас, но според мен това е хубаво.


Преди да ми се нахвърлите, нека уточня. Аз харесвам всички видове музика. Зависи от настроението. Понякога слушам социални текстове, политика и т.н. Друг път искам просто да ми е леко на душата. Тогава на помощ идват примерно Преслава и Есил Дюран - текстовете им силни, клиповете изпипани. Дума не може да става  за сравнение с Кондьо или Фанча. От Азис направо ми се драйфа, но не отричам, че човекът наистина работи професионално. Защо да си кривя душата? Азис не е направил нищо, което не са правили преди него всички световни звезди от Бийтълс до Майкъл Джексън.

Известно ли ви е, че самата Едит Пиаф е била обвинявана заради слаби текстове и изпростяване? Ако Мадона беше българка, отдавна да сме я обявили за чалгаджийка, но тя си остава явление в музиката. Неслучайно споменах Бийтълс. Mалко ли години слушахме, че били упадъчни? Не сте съгласни с това твърдение, нали? Да не казвам какви брутални думи съм чувал за Bисоцки заради алкохолните му запои. Даже някои го наричат и наркоман.


Нека разграничаваме нещата! Заради "Радка Пиратка" /между другото "влиза" страхотно, когато си на няколко ракии, ха-ха/ трябва ли да отричаме изключително изпълнение на Есил Дюран като "Луда съм, че те обичам". Cилен текст, силна музика, силен клип. Слушал съм това парче повече от 100 пъти и все още не ми омръзва. На смартфона излиза в "Най-слушани" заедно с любимите ми хеви-банди.


Значи слагаме всичко в "казана" и го определяме като чалга. Ще съсипем бъдещето на Крисия, защото някой е нарочил Митко Пайнера за упадъчен. Александър Йорданов преди време се скара на това дете, че иска да пее на "лошия чичко Путин". Tогава къде да изяви таланта си? В час по математика ли? Винаги съм уважавал математиката, но от нея няма начин да стане леко на душата ми.

Влизам в един Еврофутбол да си пусна фиша и какво да видя? На стената вместо футбол гледат Биг Брадър с участието на Преслава. Ама как го гледат! С изплезени езици и лигите им се стичат по муцуните. Щом пуснаха рекламите, същите надървени зяпачи дружно и по мъжки оплюха "тая чалгаджийка-разпоретина". Да де, ама ви изтекоха очите по нея!

Давате ли си сметка колко объркано и разводнено е понятоието "чалга", щом различни хора го употребяват по различен начин, различен повод и строго според личните си предпочитания, които са различни за всеки различен човек? Ето защо се злоупотребява до безкрай и чрез тази дума се очерня всеки изпълнител, който поради някаква лична причина не се харесва на даден слушател. Ми, не го слушай, бе! Защо е толкова важно да го наплюеш?

Големият шок
Докъде може да стигне човешкото лицемерие


2 коментара:

  1. Хеви банди ли са ти любими? Отврат. По рок концертите вони на бира и пот а фолкаджийките миришат на парфюм. Сам прецени, кой изпростява.

    ОтговорИзтриване
    Отговори

    1. Още един такъв глупав и повърхностен коментар и ще съжаля, че съм пуснал настоящия постинг.

      Ако не уважаваш другите, не очаквай те да уважават теб!

      Изтриване