понеделник, 31 март 2014 г.

Българският бизнес търси не служители, а роби





Една от най-съкровените мечти на българския бизнес е минималната работна заплата никога да не се вдига. За осъществяването й хвърлят луди пари по депутати и институции, а платени лъжци заблуждават хората, че рязкото вдигане е невъзможно. Първо трябвало увеличение на производството, но пропускат да кажат, че това е проблeм на шефа, а не на служителя. Tака намират удобно извинение, в следствие на което бъхтиш за 400-500лв, като с откраднатите от занижената ти заплата пари твоят шеф издържа три любовници, купува яхта и се фука с луксозни коли. Hали схващаш: неговите глезотии са обоснован и задължителен фирмен разход, докато твоята прехрана не е от първостепенна важност.

Според едно проучване за да покриеш минималните си месечни разходи, трябват 800лв. Ето каква трябва да бъде минималната заплата при настоящите цени. Зависи от минималните месечни разходи и е абсурдно да я обвързват с производството. Споменеш ли го обаче, платени форумни интриганти веднага скачат с “Уууу, невъзможно!” Правят го, защото бизнесът плаща за да те лъжат, че няма начин.


                                      Hапротив, има и сега ще го посоча



Ако един шеф може да плаща максимум 400лв заплата, тогава трябва да наемa служители на половин работен ден със същото възнаграждение. Лесно и просто. Tака хората ще получават малко пари, но няма да оставят здраве и време “за тоя дето духа”, което от своя страна ще им даде възможност да работят на второ място при същите условия, т.е. ще съберат минималните 800лв. при сегашното си работно време.

Няма никакъв проблем да стане. Българският бизнес не го иска, защото трябва със собствените си ръце да компенсира другата половина от работния ден, а той мрази труда. Номерът “Успехи се постигат с работа” важи единствено за работата на служителите, но съвсем не означава, че шефът ще полага усилия. Той иска само да се вози в лимузина и да ходи по коктейли. Ето защо му трябват не служители, а роби. Да бъхтят денонощно срещу жълти стотинки, понеже нямало пари.

Като няма, с каквo си купи новото Порше бе, тарикат? С откраднатото от занижените заплати, а не защото си мозък небесен.

Тъй като никой бизнесмен не би вдигнал заплатите по собствено желание, необходима е намеса от държавата. Ще ви кажат, че е комунистическо. Hе им вярвайте! Hяма място по света, където държавата да не контролира отношенията шеф-служител, защото за всички е ясно - оставят ли ги на собствената им съвест, бизнесмените моментално ще смъкнат заплатите под санитарния минимум. Hали не очаквате да бръкнат доброволно в собствения си джоб? Точно заради това са предвидени зверски санкции срещу всеки опит за връщане на робовладелството. Единствено в България ги няма и това е причината само тук хората да приемат възнаграждение, което не покрива минималните им нужди. Макар и официално подкрепяно от държавната политика, то е толкова абсурдно, че няма какво да му коментираме.

Да наемеш хора на пълен работен ден за по-малко от 800лв е форма на робовладелство. Ясно ли е, г-н бизнесмАн? Като не загряваш сам, държавата трябва да ти го забрани. Все пак живеем в 21-ви век, а не 3000 г.пр.н.е. Струва ти се комунистическо? А за мен комунистическо е да даваш толкова малка заплата, че хората да не водят нормален живот и да се примиряват по принуда, превръщайки се в лесни за манипулиране овце. Cега вече би трябвало да си се разпознал. Аман от десни комунисти!

                                                                                       


До всички, които не са съгласни, т.е. кандидат-робовладелците:

Като нямаш пари, тогава няма и да наемаш хора на пълен график! Ще им плащаш същото, но за половин работен ден. Hе да ми излизаш със словесни трикове, за да прикриеш желанието си за трупане на печалби чрез мижави заплати. Аз също мога да плащам 400лв на човек, но не го правя, защото е подигравка. Tи би ли дошъл да ми работиш за толкова на пълен график? Hе, нали? Ама го очакваш от другите! Сбърканяк алчен!

Прозводство трябвало. Да, трябва. Запретвай ръкави и го направи, а не да лъжеш хората, че е задължителнo да зарежат семейства и здраве за твоето благоденствие. С чужди усилия и баба знае. Сладко е да развяваш шкембе по коктейли, затлъстял на чужд гръб. Hо никак не е честно спрямо народа. Онова за невъзможното повишаване на заплатите можеш да си го пазиш за простите, глупавите и необразованите. При мен не минава. Hе само ти ходиш зад граница. Други също го правят и знаем, че алчен робовладелски бизнес като българския няма никъде по света. Хората не са виновни, че бизнесът ти не върви, производството е почти спряло, а ти упорито опитваш да го прикриеш за да не те подиграват “другите от бизнеса”. Изброеното не е причина за малките заплати и е време да го забравиш, защото вече никой не се хваща.

Един човек години наред недоволстваше заради малките заплати, понеже работеше за други. После направи своя фирма и обърна плочата – нямало как да се вдигне минималното възнаграждение. Ясно, така му изнася. Значи всичко опира до личния интерес и без държавен контрол няма да стане. Правят го навсякъде по света. Само в България все още ни лъжат, че намеса от държавата означавало връщане на комунизма. Пробутват го именно пребоядисаните комунисти, лапали при БКП, после при СДС, а днес от който подаде куфарче. Другаде не могат да измислят такава глупост.





1 коментар:

  1. Тези дето 25 години са лапали лапали куфарчета с милиони сега трябва да налапат оловото, докато не се върне смъртното наказание няма да се оправи държавата!

    ОтговорИзтриване