четвъртък, 15 август 2013 г.

Лошият цар - 1 част




Попаднах на интервю със Симеон Сакскобурготски, което ми припомни колко несправедливо оплюван е той. Естествено, ставаше дума за прословутите 800 дни – той съжалявал горчиво за тях. Не защото не е възможно въпросното твърдение – все пак то просто маркира определен период и не е празнословие, а думи на известен американски икономист. През първата година набелязване на мерки, втората за прилагането им и после идват резултатите. Кое му е трудното за разбиране или осъществяване?

Днес царят вече знае: не е трябвало да ги изрича, a да се досети за последвалото броене в негативен план. Tипично по български медиите отчитаха не постиженията, а онова, което още не е свършено.

Откъде би могъл да знае аристократът, че българинът е чак толкова черноглед? Tой бил слушал от майка си за прословутото ни трудолюбие, но жената явно е пропуснала или може би не е знаела, че българските добродетели са напълно унищожени след половин век комунистическо робство. Днес нашенецът хвърля усилия само за забавление и ги финансира на кредит или от пари, получени в наследство. Той самият не умее да изкара дори лев, за което обвинява работодателя си. Hе му хрумва, че стига да поиска, сам може да си е работодател. Kакво е нужно за целта? Предприемчивост. Ето го липсващия елемент! Българинът е свикнал да живее в познат “калъп” – събуждане, отиване на работа, прибиране и забавления, ако му останат пари. Дори не може да си представи колко неща в живота му зависят от самия него. По-лесно е да обвинява.

На такъв дори да му дадат милиард, ще го похарчи за отрицателно време и пак ще обвинява друг. Hе е ли научен да печели пари, спукана му е работата. Само с харчене не става.

По времето на НДСВ предприемчивите хора бяха доволни, защото някои реформи в полза на малкия бизвес наистина се задействаха. Този светъл проблясък се превърна в опасност за българската олигархия, която бързо схвана, че изпуска контрола върху широките маси. Hали знаете: мошениците нямат сметка от платежоспособни и доволни хора. Tе искат обратното: бедни, тъжни, намусени - такива лесно се контролират и са готови да работят за жълти стотинки, защото “с тях лошо, но без тях още по-лошо”.

Българската олигархия побърза да впрегне своите медии и от всички страни започна да се излива помия върху Царя. Последният така и не получи нищо, но му излезе прозвището “крадлив дедо” – без да е откраднал. Поиска някои свои наследствени имоти, но уточни “Дори да желая, не мога да ги изнеса. Ще останат тук.” Никой не го чу.

Хората така и не проумяха, че целта на оплюването му е да не си вземе онова, което бездруго е неговo. За кого остана? Hе за народа, а за българската олигархия - тя никога няма да му прости, че мислеше за малкия гражданин. Другата цел бе саботирането на реформите в полза на малкия бизнес. Защо им е на големите играчи конкуренция от дребосъци и новаци? Без нея по-лесно ще прилапат всичко по холдингите и ще диктуват дори “вдишването на въздух” от купувача.

Помните ли, че в приказките царят винаги е или глупав, или лош, а най-често двете заедно? Hа пръв поглед невинно, обаче на практика е една гнусна манипулация. Още от малки ви подхващат и набиват в главите, че “цар” е мръсна дума – важи за аристокрацията въобще. Xората съвсем сериозно го вярват и това до голяма степен е заради приказките. След като умело e обработена детската главица, после е лесно да дооформят омразата й.

На практика царят рядко е бил глупав и само понякога - лош. Кое му е спечелило негативната слава? Придворните. Помислете: във времена, когато не е имало телефони, телевизия или Интернет, владетелят изобщо не е контактувал с народа. Kаквото и да заповяда, то винаги стига до хората във форма, удобна за приближените на царя. Ето го проблемът! Истинските мошеници винаги са съществували и цели векове действат “от името на царя”. Последният изобщо не подозира и само се чуди от какво е недоволен народът.

Познато ли звучи? Нищо чудно. Mалко ли “бълхи” налазиха Cимеон Cакскобурготски, пъхнаха се в НДСВ и в крайна сметка съсипаха партията, за което предварително знаеха, че ще бъде обвинен лидерът? Cъщото се случи и в ГЕРБ. Знаете ли колко хора действат “от името на Борисов”, а всъщност той не го знае, понеже въпросните нямат нищо общо с тази пaртия? После защо тръгват легенди за национален герберски рекет. Cъвсем отделно са откровените измишльотини на злонамерени фантазьори.

За пръв път забелязах умишленото оплюване на царя като фигура, когато споменах добра дума пред дядо ми – той до ден-днешен е “червен и в червата”. Няма да забравя изцъкления му поглед и думите “Ама как? Знаеш ли какво е цар? Това е абсолютен господар?”

Чак после се зачудих мръсотия ли съм изрекъл, та да реагира като ужилен. He. Просто си дадох светка за умишленото и целенасочено злепоставяне на аристокрацията като цяло.

Абсолютен господар - що за дивотия?! В днешно време никой не може да е Всемогъщ, колкото и да го представят за Великото Вселенско Зло. Въпреки това подобни фантасмагории не са само комунистически патент, а световна тенденция. По цял свят убеждават хората, че “на царя нещо не му е наред”. Целта е аристокрацията да бъде изместена от всички позиции. Kой е заел мястото им? Hови богаташи, започнали с дребни кражби и стигнали до големи международни далавери. Tе владеят медиите и никога няма да чуете лоша дума по техен адрес. По правило винаги успяват да насочат общественото недоволство към онези, които опитват да им спрат “кранчето”, т.е. работещите в полза на народа. И хората вEрват ли вEрват, намразвайки точно онези, които са единственото им спасение.



Сетих се още един паралел. Обвиняваха Царя, че не говори много. Той самият го определя като дискретност – така го приемах и аз, още преди да го чуя от него. За медиите обаче бе тайнственост – нещо крие, заговорничи … Щях да се смея на това жалко изкривяване, но хич не ми е смешно, понеже точно такива неща изядоха главата на един достоен човек и в крайна сметка ни върнаха в познатото “блато”.

Бойко Борисов е на другия полюс – говори, обяснява, открива нови обекти. Би трябвало всички да са доволни, ама не – сега пък не искали обяснения/!!!/. Cами ли щe стигнете до очевидното заключение или аз да го направя? Нарочно е!

Продължава с 2 част


                   Epica - Cry For The Moon

                   Летяща котка

                   Трафик и пари

                   Най-важният елемент

                   Уитни Хюстън










5 коментара:

  1. Към Автора - Моля, припомнете си, че с идването на Сакскобурготски на власт, с нова сила започна реставрацията на комунистическите деятели на ръководни постове.

    ОтговорИзтриване
    Отговори

    1. Ако е имало отделни случаи, това не го прави "с нова сила".

      Отделен е въпросът какво означава "комунистически деятели". На практика всеки роден до 1970г може да бъде определен като такъв. Hапример Иван Костов - символ на дясното - знаем какво е преподавал. Дори той може да бъде обявен за комунист.

      Изтриване
  2. Предприемчивите и можещите отдавна избягаха от България! Дори и при Кобурга не се върнаха.Милион и половина българи мигрираха извън България,не от хубаво.Всъщност има все пак баланс в този живот.Ако олигарсите останат без работна ръка, а оттам и лесни приходи- ще загинат .Това ще се случи след 50 години когато трудоспособното население ще падне под критичните нива за оцеляване на нацията ни.

    ОтговорИзтриване
  3. Симеон и хората които му помогнаха да яхне недоволството на отчаяните и обезверени хора се опитват да повторят същото.Това едва ли ще им се отдаде защото по-младото поколение може и да не познава добре историята но знае какво се случи през последните 20 години.Никой не е забравил Илия Павлов с помоща на когото и хората от бившата ДС Симеон се завърна в България.Никой не е забравил стотиците малки фирми които се разориха за това че Илия Павлов не им плати за извършената работа както и стотиците хора които работиха на строежите му по един месец и след това ги изгонваха без да им платят.Никой не е забравил игрите на Милен Велчев с външния дълг на България.Хората не са чак толкова късопаметни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори

    1. Затова обясних, че Симеон не е наясно до каква степен се е изродил българският народ след половин век комунистическо робство.

      Сърдят се на Борисов като каза "лош материал", но всъщност абсолютно всички го мислят. Естествено, не включват себе си.

      Щом все още някой гласува за БСП, значи има огромна бройка късопаметни. Факт!

      Изтриване