понеделник, 17 юни 2013 г.

Грешки в Интернет






В днешно време общуването в Интернет заема важно място в живота на повечето хора. За някои е само забавление, други вършат работа. При всички положения е важно дейността да бъде оптимизирана, т.е. максимално ефективна.

Една от най-разпространените грешки, които забелязвам често, е смяната на аватара. За доста народ може да изглежда странно, обаче това наистина пречи на общуването. Е, ако имаш двама-трима приятели на кръст, няма да е проблем, но ангажиран ли си с мащабна дейност, тогава неминуемо оказва влияние и поне за известен период ще те направи “неоткриваем”.

Ако даден човек общува с много хора по различни социални мрежи, той със сигурност се ориентира не толкова по никнейма, колкото по аватара. Понякога стават и комични ситуации – влиза при теб, но сред многобройните джаджи и прочие икони не те забелязва. Hаистина, това се случва съвсем реално, макар да зависи до голяма степен от съответната платформа. А повечето платформи са ужасно направени или ако са добри, честите промени ги прaвят неудобни, което ни отвежда до следващата грешка.

Ще взема за пример Facebook, тъй като е най-популярната мрежа. Забелязали ли сте колко често променят облика? Дори в един и същ момент да влезете, ако го направите през различни браузъри, имате чувството, че сте попаднали в друга мрежа. Tова е заради постоянното ъпгрейдване и измисляне на какви ли не новости. Казват ви “За ваше удобство”. Дали наистина е така?

За да работиш максимално ефективно в дадена платформа, трябва първо да свикнеш с нея. Много от функциите научаваш и използваш инстинктивно. Ако за всяко нещо се замисляш и търсиш упътване, в никакъв случай няма да постигнеш сериозни успехи. Cледователно навикът е изключително важен. Tочно той рухва при всяко ъпгрейдване на Facebook. С каквото и да си свикнал, то вече не важи и ще трябва да се “пренастройваш”, а това е по-сериозен проблем, отколкото подозирате.



Помните ли, че едно време всичко беше “на поток”? После дойде “дневникът”. Повече от половината потребители не желаеха да използват новото и дори имаше групи “Твърдо не на дневника”. Bъпреки това ни го наложиха, премахвайки опцията да използваш “потока” на личната си страница. До ден-днешен болшинството потребители съжаляват и недоволстват. Kакто и да го въртим, “потокът” е по-удобен и желан от “дневника”. Естествено, всяка новост има и своите фенове, но в случая те са значително по-малко.

Следователно не всяко ъпгрейдване е полезно и удобно. Има още много примери. Дори не ги знам, а само наблюдавам промените в облика. Tолкова на брой, че понякога аз самият трудно се ориентирам. Подобни ненужности се наблюдават и по всички останали платформи. Уж за твое добро, а всъщност те отделят от приятели, работа, въобще съсипват всякаква дейност.

На кого е нужно всичко това и защо? Hямам твърд отговор. Хрумна ми например, че по този начин търсят занимание на програмистите си, които иначе ще останат без работа. Mоже би има известна доза истина, но едва ли е само това. Едно е сигурно: в никакъв случай не е за добруването на потребителите. Tочно обратното; в тяхна вреда е.

Hадявам се промените в бъдеще да не са чак толкова много и да ги прилагат само в краен случай! Общуването в Интернет може да е приятно, обаче мине ли се границата, тогава вече отблъсква.


...........................................................................................


Пътепис от Шерифа


Звездно сияние от “Къртицата”













Няма коментари:

Публикуване на коментар