сряда, 3 април 2013 г.

Социолозите се скараха





В телевизионно предаване Андрей Райчев и Мира Радева размениха остри реплики. По този начин доказаха, че хората с право не вярват на техните проучвания. Ако някой още не е разбрал, социологията е създадена за да манипулира.

Помислете само: няма никаква гаранция, че данните отговарят на истината. Hищо не пречи да пласират в публичното пространство напълно измислени анкети - уж верни, а всъщност не почиват на реална основа. Отдавна се говори, че това става заради обслужване на нечии интереси. В същия смисъл социологията е идеално средство за насочване на обществените настроения в определена посока. Нулев контрол и безкрайни възможности за различни и задължително удобни тълкувания. Hещо като философията – ако се заемеш сериозно, можеш да дадеш достатъчно убедителни “доказателства” за взаимно отричащи се твърдения.

Дори да разгледаме идеалния случай – реални анкети – пак не може да говорим за достоверни данни, понеже няма как да попитат абсолютно всички хора. Tова прави резултатите до голяма степен условни. Толкова, че е наивно да бъдат приемани за важен показател. Бих ги сравнил с детектора на лъжата – показва “нещо”, ама гаранцията е нулева, затова не го приемат като доказателство в съда. Има и допълнителен проблем – напълно неволно могат да дадат точно обратното на реалността. Tогава как да им вярваш?!

Любопитно: в гореспоменатото телевизионно предаване Андрей Райчев призна, че данните на Мира Pадева може да са верни, но възмутено попита защо не се е консултирала с колеги от други агенции /!!!!!/. Как го разбирате това? За мен означава следното: разпитвай, проучвай, но накрая дай да приравним данните, че да не се излагаме пред народа с шокиращи разминавания, които събуждат съмнения в качеството на работата ни.

Та това е опит за налагане на монопол! Хората искат реална конкуренция за да се повиши качеството на услугата, а тук виждаме желание за връщане на комунистическото “всичко под една шапка”. Щом ще приравняват, от какъв зор са ни толкова различни агенции? За еднакви данни е необходима само една.

Реакцията на Андрей Райчев е повече от изненадваща, имайки предвид че е интелигентен човек, почти винаги намиращ точните доводи в своя полза. Може би е съжалил заради тези свои думи, които прозвучаха абсурдно.

Моят съвет: не вярвайте на социолозите! Там играят страхотни пари и освен това “науката им” не е точна, за да служи за основа.



Пътепис от Шерифа


Фабрика за компромати


Още една добра оферта





Няма коментари:

Публикуване на коментар