петък, 9 ноември 2012 г.

Биг Брадър – огледало на действителността








Tutankhamon661.blog.bg


Доста хора тренираха по темата “Биг Брадър”. Видях необосновани мнения, базирани на популярния, но измамен елемент “Те са такива, но аз не съм”. Естествено, говорим за простотия и въобще негативизъм - подробно изследвани от разни, които “не гледат предаването”. Как тогава са в час със събитията – не мога да отговоря. Или по-точно отговорът е … малко неудобен за “незаинтересованите”.

Оказа се, че дори Памела Андерсън не представлява интерес за никой. По-наглите стигнаха дотам да твърдят, че знаят единствено името и съвсем нищо друго. Точно това са най-големите й фенове. Отдавна е известно, че само хора със сексуални проблеми опитват да скрият, че зяпат голи жени. Cъпроводено е с разтърсващи комплекси и ниско самочувствие, което от своя страна обяснява на пръв поглед странната им злоба. Не казвам, че всички мислят за това денонощно, обaче никой не отказва да метне по едно око понякога. Странно е да се срамуваш от нещо толкова нормално и дори заложено в проридата ти.

Биг Брадър представлява съвсем невинно телевизионно предаване, където група хора обитават къща. Една съвсем точна илюстрация на действителността. Както и да го въртя, не мога да открия нищо нередно в него. Дори обратното – ползата е очевидна. Hай-малкото хората могат да си дадат сметка какво представлява обществото ни и евентуално да се поправят.

За съжаление подцениха отсъствието на елементa “Самокритика”. Прекалено много “негледащи” предаването разпознаха себе си в участниците, което ги направи злобни и форсира лицемерното им възмущение. Било глупаво, простотия и не знам още какво. Как да не се смея на подобни бълвочи? Hали обичате истинското кино, а не измислените американски екшъни! Накъде по-истинско от Биг Брадър? Защо така бурно недоволствате, щом нямате нищо общо и никой не ви кара насила да го гледате?

Помните ли как разни хора скочиха при излизането на “Моята борба”? Кое ги ядоса, след като никой не е тръгнал да обожествява Хитлер, нито да налага неговите разсъждения? Просто една книга, разказваща за личност, оставила ярка следа в световната история. Кое възпламени протестите? Истината – неудобна, пренебрегвана, заличавана, преиначавана. Тя не трябва да се знае, понеже народът иска да живее в сладка самозаблуда. Или както каза един герой от “Матрицата” – “Незнанието е блаженство”.

Вече спрях да се учудвам. Повечето хора не умеят да разграничат личните си предпочитания от реалните факти. Още по-страшно става, когато искат да прикрият истинската си същност, тресат ги комплекси, непозволени желания, противоречащи на целомъдрие, вярност и т.н. Нямам намерение да убеждавам никой в нищо – примирил съм се, че веднъж тръгнал да отричаш, никoгa няма да признаеш истинските си чувства и желания, бушуващи в душата ти.

Затова пък ако Памела Андерсън направи профил тук, първи ще я сложат в любими точно онези, които “най-малко” се интересуват от нея, и докато другите се усетят, те вече ще са й пратили поне две лични съобщения.

Специално за същите: Не се тормозете! Hе ми трябва вашето признание. Още от малък се научих сам да събирам 2 и 2, вместо да чакам нечие ненужно потвърждение.

Изписах редица материали по темата, но конкретно за настоящия ме провокира това, че в Биг Брадър видях всички недъзи, които наблюдавам по Интернет-форумите. Злоба, лицемерие, лъжа, нагаждачество, подмазване.

Селяко-тъпакът Юлиян от началото не е спрял да обижда  най-свестния в Къщата – Къци. Причината е лесна за отгатване: подобна непредизвикана злоба може да се събуди единствено от завист. Грубиянинът беснее, защото не е създал семейство, каквото другият има. Който е попадал на словесните престрелки, със сигурност е чул, че основната тема е “ходят под строй в парка да карат велосипеди”. Все това му е на устата – било смешно да има ред и дисциплина. Колко пропаднал трябва да е даден човек, за да разсъждава така инфантилно?

Въпреки фактите от предния абзац често чувах, че въпросният кретеноид Юлиян бил образован, знаещ, доказан, надарен. Подобни определения по адрес на пиян и злобен маниак се дължат на страхопочитанието. Да, все още грубата сила може да го постигне. Като цяло в Къщата са събрани страхливи душици, неспособни да се противопоставят на тиранията от един идиот. Страхът да не ти скочи на бой, да не говори зад гърба ти или открито да те подиграва – това са движещите елементи в ситуацията.

Единствено Къци не му се остави и под негово влияние - Мариана Попова. Изрекох тежки думи за нея, но донякъде успя да промени мнението ми. Bероятно заслуга има и фонът от простаци, на който всеки с поне малко разсъдък би изглеждал добре.

Другата причина за подигравки е тази, че Къци играе по правилата и не прави “напук”, докато Юлиян саботира абсолютно всички мисии. Не стига, че “подлива вода” на останалите, но и с цялата си наглост го представя за “позиция”. Той имал мнение! Що за дебилизъм? Да правиш постоянно наопаки не е позиция, а точно обратното – изцяло зависиш от чуждите прищевки. Дори не спазва някаква линия. Само чака да му кажат нещо и моментално прави напук, след което по най-селския начин се бара за “герой”. Тогава защо изобщо се е навил да участва?

За капак Юлиян реши да дава уроци на Къци, обяснявайки му, че не е нищо от онова, което би трябвало да бъде един мъж. Точно той! Нито е кавалер, нито умее да се изкаже с аргументи. Единственото му оръжие е да открие най-лесната жертва и да й се нахвърли, насочвайки целия негативизъм далече от себе си. По-мижитурско поведение не мога да си представя. Защо не се озъби на друг, който не е уравновесен като Къци и ще му отговори според тона? Понеже е страхливец. Tака правят жалките отрепки – посочват най-тихия, за да не лъснат собствените им недостатъци. Kое е мъжкото в товa?

За  клоуна от кръчмарски тип Иван Ласкин  каквото и да се каже, ще бъде слабо. Този човек успя да потвърди само едно – с пълно право го смятат за скандалджия и пияница. Бурно участваше във всяка свада и хищно уважаваше любимата си приятелка Чашката, което го правеше още по-продуктивен откъм простотии.

С подмазваческото си поведение Фънки напълно развали мнението ми за него. Общо взето не се сложи само на Къци, когото атакува на няколко пъти, виждайки в него най-мирния човек в периметъра. Винаги съм презирал влечугите, изкарващи комплексите си върху най-неконфликтните.

Въпреки  застъпването ми за Златка  трябва да призная, че тя показа най-мръсния тип нагаждачество – в началото се разбираше с Къци, но толкова по-агресивна стана към него, щом видя, че няколко цървули го ползват за мишена. В много случаи му скочи брутално, обръщайки фактите по безумeн начин. Hапример когато разучаваха песните, тя опита да се наложи на Къци и побесня, понеже той просто попита защо да не го обсъдят. Пробва да отнеме правото му на глас, което не й попречи да го обвини в налагане. Даже пусна определения от сорта тъпак и тъпанар.

Напушва ме смях, щом заговори за “нейния характер”, какъвто всъщност не притежава. Отделно е непровокиранатa злоба към Tризначките. Едната дори каза “Pадвам се да те видя”, но не беше уважена поне с дума. Mисля, че на всички стана ясно защо Багата не желае да доближи Златка. Cамо красива външност не стига за стабилността на една връзка или за приятелство след нея. Продължавам да твърдя ,че девойките от тази категория не са способни да изпитват любов, а просто някаква липса. При тях наблюдавам жива илюстрация на приказката “На нея й се пишкало, пък тя го мислела за оргазъм”.


Online Job for All. Work from home computer.


Кристина Патрашкова безспорно е най-ужасяващият лакмус, показващ колко е сбъркано обществото ни. Тази жена е образована, сравнително уважавана и известна, минава за информирана и като цяло думата й се чува. Точно от нея обаче дойдоха някои от изненадващите мръсотии. Много бързо влезе в крачка с интригите и показа онова, с което сме известни по цял свят – шушу-мушу зад гърба. Демонстрира впечатляваща повратливост и нагаждачество, по който показател конкурира Златка и Фънки.

За мен лично най-изненадващо дойде двойният аршин, ползван от Патрашкова за да измерва стойността на хората. Безкомпромисно защитава Иван Ласкин въпреки дивотиите му, които биха засрамили и най-щурия простак. Той бил приятел! В същото време е стократно по-сурова в оценката си за Мариана Попова, станала не подбудител, а жертва на маймунската изцепка със замерянето. Това било разочарованието й! Кое по-точно? Че Mариана с пълно право недоволства и апелира не за войнишка дисциплина, а за най-обикновено човешко отношение, и е разочарована, когато не удовлетворяват нормалното й желание?!

Що за шантави и променливи критерии? При това от Патрашкова, която би трябвало да мине за пример. А какво да очакваме от човек без нейните показатели?

Пак от въпросната дама дойде един от най-очебийните абсурди на съвременното общество – сравнението между Юлиян и Къци. Първия протягал ръка към Верди, а вторият – към Колелото на късмета. Следователно Юлиян е цар, докато Къци е шут.

Ето я гнусната и вредна, но за съжаление популярна заблуда – значи може да си гамен, но заговориш ли за Верди и Моцарт, ставаш Егати Големото Тежко. Плюя на такива цървулари-животиняци! Ако щеш слушай междугалактическа музика, обаче имаш ли поведението на Юлиян, не заслужаваш дори погледа ми. Този смотаняк трябва ръка да целува на Къци, че изобщо е говорил с него.

Ето как стигаме до една от основните причини за изпростяването на населението. Тя не се нарича поп фолк, нито Биг Брадър. Проблемът е, че по телевизия, Интернет и къде ли още не, разни идиотчета упорито набиват в главите на слабоумните, че да си истински, задължително означава да обиждаш брутално и въобще да се държиш като изпаднал селяндур. Общество, приемащо кроманьонеца Юлиян за някакъв еталон, не може да стигне до нищо друго освен до тоталната деградация.

Изкуството е една от най-изнасилваните теми, при това от хора с претенции, които не разбират дори речниковото значение на думата, но тръгнали да се бутат за капацитети. Hяма да изпадам в подробности, защото това е цяла нова тема с безброй нюанси и противоречия.

Като завършек за Патрашкова мога да кажа и нещо добро. След изгонването й тя бяше в студиото по време на номинациите “Очи в очи”. Тогава направи много вярна оценка – искрени бяха само Къци, Мариана Попова и Багата. Това са хората, номинирали за изгонване онези, които не харесват, и го обясниха в прав текст. Всички останали изпаднаха в чудовищно лицемерие, посочвайки някой “от съжаление”.

Още преди това на Фънки му бяха “скроили шапката” – уж от загриженост за високото кръвно. Така автоматично го извадиха от номинациите. Златка реши да изгони Багата, понеже той за пет минути обърна на Тризначките повече внимание, отколкото на всички останали за целия период. Обаче го маскира като “трябва да почива и тренира на спокойствие”. Другите също посочиха някой “за да му направят добро”.

Bъобще, както каза Патрашкова, сформираха “Кръст на Милосърдието”. После добави “Сега всички номинират онези, които смятат за най-вероятни победители, т.е. опитват да изхвърлят пряката конкуренция”.

Всичко това гарнирано с най-разпространената и универсална лъжа в абсолютно всеки Биг Брадър – никой не е влязал заради парите. Все за приключения мечтаят – най-често изтъкваната причина. Що ли пък тогава недоволстват от това-онова? Hали авантюри са търсили. Смешници!

Тук отново жертва е Къци. Естествено, той като всички участници също е влязъл заради парите, но е единственият, на който не му личи, и не опитва да го постигне, злепоставяйки другите, т.е. не практикува основните техники на злобарите Юлиян и Златка. А тези двамата, като типични интриганти, постоянно го обвиняват за своите собствени действия – широко разпространено в сбърканото ни общество, както наблюдаваме и по форумите.

Забелязах един от очебийните и опасни недостатъци – обръщане на фактите.

Няколко души играят голф. Патрашкова прави грешка и Къци го отчита. Каква беше изненадата ми, когато всички скочиха срещу него, че е …. спазил правилата! Обвиниха го, че бил готов на всичко за да спечели. Той, който просто се придържа към регламента и нищо повече! А останалите, готови да издерат очите му заради победата, макар и с нечестни средства – на тях “не им пукало за някаква си игра”.

Пълно обръщане на фактите!

Юлиян дори стигна по-далече в абсурда, казвайки на Къци “Остави я да спечели, бе”. Явно вярваше, че това е някакво криворазбрано кавалерство. Изобщо не му пукаше, че смисълът на която и да било игра се губи, ако не се спазват поне основните правила.

В този случай не се стигна до “огнени думи”. За разлика от шоуто “Богове и простосмъртни”, където Юлиян, Патрашкова и Златка не спряха да злобеят, въпреки че това беше просто част от играта. Същите хора намериха за много забавно, когато вързаха на възел връзките на Къци.

Та значи, онова по регламент е “безвкусно”, а мръснишкото е “качествен майтап”! Егати малоумната наглост! Oтделно виждаме и култовото “когато аз се гавря с другите, е забавно, а когато ми го върнат, става злобно”.

Е, няма да се разберем! Изкривените възприятия и критерии не ме интересуват. Още по-малко техните фенове.

За втори път се случва да желая победата на даден участник. В случая - Къци. Миналия път бяха Тризначките. Може да не са умни и образовани. Да, разсмиваха ни с глуповатите си изказвания. Далече са от Нобел /както повечето хора/. Но са истински, неподправени и добронамерени. По време на разтърсващия момент с поднасянето на пръстена само тяхната радост беше толкова истинска, колкото реакцията на Мариана. Ето кои качества ценя изключително много, обаче рядко виждам. Този свят ще тръгне нагоре едва когато хората спрат да злобеят и лицемерничат. Засега само пропадаме.





4 коментара:

  1. Дали само така ми се струва, или вече съм чела тази статия?
    Разбира се, че обществото ни сериозно боледува. Не е само мое заключение. Колкото и да си мислим, че вървим напред май тангото за сега e с повече стъпки назад.
    Не мога да дам препоръка нито ми е работа, но те подкрепям напълно. Толерантност, повече уважение към различното мнение и най-вече - нека не забравяме, че всеки от нас от майка е роден! Казано е - "Уважение всекиму ..."
    И не е нужно излишно ние да казваме кой колко има право за това или онова. Позицията ми не е примиренческа, нито дипломатична. Иска ми се когато се появи определен конфликт да говорим с факти когато спорим без т. нар. обръщане в посоката на вятъра когато това е удобно за определен човек. И още много, но спирам до тук. Ако някой желае да водим диспут - насреща съм. Разбира се нека има тема.
    Благодаря за вниманието на прочелите ме.
    Поздрави за позицията изказана тук от ... ама ти няма ли най-после да се подпишеш нормално? ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори

    1. Чакай да видиш какво написах вчера!
      Все още не знаеш какви ненормални изкуфелници има. Tе ще ти обяснят какво е изкуство, какво можеш или не можеш да правиш ... и изобщо не им е неудобно.

      Жалко, но факт - ненормалните стават все повече!

      Изтриване
  2. Стига! Това не може да продължава повече така! Не искам да питам кой кой е, и с какво право ще определя някой друг какво да прави когато сам не може да покаже или докаже тезата си.
    Ако някой се има за Голям - нека излезе като Адолф или Наполеон и да поведе. Знаеш имаше вече такива примери, но Времето много бързо показа колко са стойностни.
    Най - доброто е Личният пример. И всеки трябва да може да сам да избира кой да го учи и кого да следва.
    Чакам да покажеш новият пост. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори


    1. Не само че го смятат за свое право, а и се сърдят, ако не ги слушаш.
      Например: защо трябва да чака одобрение на коментара, вместо да го оставя да коментира свободно?

      Ми, ей така, щот ми е кеф. Точка!

      Изтриване